אקנה נתפס לעתים קרובות כסימן היכר של גיל ההתבגרות וכמחלת עור זמנית המתפרצת עקב השינויים ההורמונליים של תקופת גיל ההתבגרות והחולפת לאחריה. עם זאת, עבור רבות ורבים, האקנה והפצעים המציקים והמביכים עקשניים מאוד וממשיכים ללוות אותם גם בגיל מבוגר או לחילופין מופיעים לראשונה בשנות ה- 30 או אפילו ה-40 לחייהם. תופעה זו, המוכרת באופן נרחב כאקנה הורמונלי או אקנה בגיל מבוגר, מאתגרת ומחייבת הבנה מעמיקה של הסיבות והסימפטומים על מנת לטפל בה בצורה יעילה. המשיכו לקרוא כדי להבין מהם הגורמים והתסמינים של אקנה הורמונלי, מהם ההבדלים בין אקנה הורמונלי לאקנה בגיל ההתבגרות ומהם שיטות הטיפול באקנה הורמונלי.
מה זה בעצם אקנה הורמונלי ואקנה בגיל מבוגר?
אקנה אצל מבוגרים מתייחס לפצעי אקנה המופיעים אצל נשים וגברים מעל גיל 25. התופעה יכולה להיות המשך של אקנה בגיל ההתבגרות או התפרצות חדשה. בהרבה מקרים מטופלים רבים לא מבינים כלל מאיפה הפצעים צצו להם ולמה, במיוחד לאור העובדה שהם אף פעם לא סבלו מאקנה. אקנה אצל מבוגרים מושפע מתנודות הורמונליות ומכאן שמו היותר מוכר אקנה הורמונלי. שינויים הורמונליים הם אחד הגורמים העיקריים בהתפתחות מחלת האקנה, מה שהופך אקנה הורמונלי למצב שכיח יותר מכפי שעלולים לחשוב. אקנה הורמונלי מופיע יותר אצל נשים עקב שינויים מחזוריים ברמות ההורמונים הקשורים לווסת, הריון, גיל המעבר ותסמונת השחלות הפוליציסטיות. עם זאת, גם גברים יכולים לסבול מאקנה הורמונלי.
כן, זה אפשרי להיפטר מהאקנה!
השאירו פרטים כאן ונשמח להזמין אתכם לפגישת ייעוץ ללא עלות וללא התחייבות.
מהם הגורמים לאקנה הורמונלי?
- שינויים הורמונליים: עלייה בהורמונים האנדרוגנים (הורמונים זכריים הקיימים אצל גברים ונשים כאחד) יכולה להגדיל את בלוטות החלב ולהוביל לייצור עודף של חלב, מה שעשוי לגרום להתפרצות של פצעים בפנים בגיל מבוגר ולהחמרתם. תנודות הורמונליות קורות באופן טבעי אצל נשים ואלה מתרחשות במהלך המחזור החודשי, ההריון וגיל המעבר. בנוסף, אחד הגורמים הידועים להתפרצות פצעי האקנה אצל נשים הוא תסמונת השחלות הפוליציסטיות.
- לחץ, מתח וחרדה: בגיל מבוגר אנו יכולים להיות לחוצים, מתוחים וחרדים יותר בגלל העבודה, הילדים, המשפחה וחיי היום יום בכלל. כל אלה גורמים לשחרור קורטיזול שעלול להחמיר את האקנה בפרט ומחלות עור אחרות בכלל.
- דיאטה: חשוב לשמור על תזונה מאוזנת ובריאה אך כמבוגרים אנו הרבה פעמים לא מצליחים להקפיד על התזונה שלנו. מזונות ומוצרי חלב עם אינדקס גליקמי גבוה, עתירי סוכרים ושומנים כגון מזון מעובד, מזון מהיר, שתייה מתוקה, ועוד נמצאו קשורים לאקנה ולהחמרת הפצעים.
- תרופות: תרופות מסוימות, הכוללות למשל קורטיקוסטרואידים, טסטוסטרון וליתיום, עלולות לעורר התפרצויות של אקנה או להחמיר את המצב הקיים.
- גנטיקה: כמו כל דבר בחיים, גם כאן הגנטיקה לא פוסחת עלינו והיסטוריה משפחתית של פצעים בפנים בגיל מבוגר יכולה להעלות את הנטייה לפתח אקנה הורמונלי אצל מבוגרים.
איך לזהות אקנה הורמונלי?
אקנה הורמונלי ואקנה אצל מבוגרים מופיע בעיקר על השליש התחתון של הפנים, כלומר, קו הלסת, הסנטר והצוואר. התסמינים של אקנה הורמונלי כוללים:
- ציסטות ופצעים עמוקים, מודקלים וכואבים
- קומודונים (ראשים לבנים וראשים שחורים)
- פפולות ופוסטולות דלקתיות
מה ההבדלים בין אקנה הורמונלי ואקנה בגיל ההתבגרות?
בעוד שגם אקנה הורמונלי וגם אקנה בתקופת גיל ההתבגרות נגרמים בין היתר עקב שינויים הורמונליים, ישנם מספר הבדלים בולטים:
- מיקום הפצעים: פצעי האקנה נוטים להופיע יותר בשליש התחתון של הפנים (קו הלסת, הסנטר והצוואר), בעוד שאקנה אצל מתבגרים מופיע בדרך כלל על המצח, האף והלחיים.
- סוג הפצעים: מבוגרים נוטים לסבול יותר מנגעים דלקתיים ופחות מקומדונים בהשוואה לבני נוער.
- אופי הפצעים: אקנה אצל מבוגרים יכול להיות עקשן ועמיד יותר לטיפולים בהשוואה לטיפולים שהיו יעילים בגיל ההתבגרות.
- רגישות העור: עור מבוגר שונה מעור של מתבגרים והוא לרוב יבש ורגיש יותר, ולכן, דורש גישות שונות לטיפול והמלצות מותאמות אישית לטיפוח העור.
מהם הטיפולים השכיחים?
טיפול באקנה הורמונלי ואצל מבוגרים דורש הבנה מעמיקה של הגורמים להתפרצות האקנה וגישת טיפול משולבת. הטיפולים יכולים לשלב טיפולים מקומיים, נטילת תרופות דרך הפה, שינויים באורח החיים וטיפולים אסתטיים.
טיפולים מקומיים:
- רטינואידים: נגזרות של ויטמין A, כגון חומצה רטינואית המוכרת לנו בתכשירים רטין A, רטוויט, לוקסיד ואדפרין. רטינואידים מונעים חסימה של הנקבוביות ובעלות תכונות אנטי דלקתיות.
- בנזואיל פראוקסיד: זה החומר הפעיל בתכשיר המוכר לנו בשם המסחרי בנזק. בנזואיל פראוקסיד בעל פעילות ביולוגית נוגדת חיידקים, מסירה עודפי שומן ומקלף תאי עור מתים.
- חומצה סליצילית: חומצה סליצילית היא חומצה השייכת למשפחת חומצות הבטא הידרוקסי (BHA). חומצה סליצילית עוזרת לפתוח נקבוביות סתומות, מסלקת תאי עור מתים, מפרקת את השומנים ומדביקים את תאי העור המתים, וכך היא יכולה להפחית נפיחות ואדמומיות.
- אנטיביוטיקה מקומית: כגון התכשיר בנזמיצין המשלב את האנטיביוטיקה אריתרומיצין ובנזואיל פראוקסיד. תכשיר זה בעל פעילות סינרגיסטית ומפחית את חיידקי ה- P. acnes על העור ובבלוטות החלב.
תרופות דרך הפה:
- גלולות למניעת הריון: אקנה הורמונלי מושפע מתנודות הורמונליות, ולכן, שימוש בגלולות למניעת הריון יעילות מאוד. הגלולות מווסתות את רמות ההורמונים, מפחיתים את רמות האנדרוגנים וכתוצאה מכך את ייצור החלב. חשוב להבין שגלולות אינן פתרון הפלא מכיוון שנשים רבות אינן מעוניינות לקחת גלולות, ובנוסף, אקנה הורמונלי מתפרץ גם אצל גברים שאינם יכולים ליטול גלולות.
- תרופות אנטי אנדרוגניות: תרופות כמו ציפרוטרון הפועלות על ידי עיכוב פעילות ההורמונים האנדרוגנים ויכולות להיות יעילות בנשים.
- אנטיביוטיקה: כגון האנטיביוטיקה אריתרומיצין וקלינדאמיצין. משמש למקרים חמורים יותר של אקנה.
- רואקוטן (איזוטרטינואין): תרופה רבת עוצמה לאקנה עקשן וחמור. תרופה זו יעילה אך בעלת תופעות לוואי חמורות ולא פשוטות כלל. לקריאה מעמיקה יותר על תרופת הרואקוטן ותופעות הלוואי שלה לחצו כאן.
שינויים באורח החיים:
- דיאטה: אימוץ תזונה בעלת ערך גליקמי נמוך, דלת סוכרים ושומנים והפחתת צריכת חלב עשוי לעזור לאנשים מסוימים ובעיקר במצבים של אקנה קל ביותר.
- הורדת מתח וחרדה: טכניקות כמו יוגה, מדיטציה ופעילות גופנית יכולות להקל על האקנה.
טיפולים קוסמטיים:
- פילינג כימי: חומצות אלפא הידרוקסי (AHA) וחומצות בטא הידרוקסי (BHA) משמשות לקילוף כימי של העור כדי להסיר תאי עור מתים, להפחית את ייצור החלב, לפתוח נקבוביות חסומות ולהוביל להתחדשות העור.
- טיפולי לייזר: טיפול לייזר עוזר בהפחתת הדלקת, כמות החיידקים וייצור החלב.
- טיפול פוטותרפיה: פוטותרפיה, או טיפול באור, יעיל מאוד בטיפול באקנה הורמונלי והוא עושה שימוש בעוצמה הטיפולית של אורכי גל שונים כדי לטפל באקנה ובפצעים ללא צורך בשימוש בתרופות. פוטותרפיה עושה שימוש באור אדום בעלת פעילות אנטי-דלקתית ועידוד ריפוי העור ובאור כחול בעלת פעילות אנטי-חיידקית. לקריאה נוספת על טיפול פוטותרפיה באקנה לחצו כאן.
תוצאות לפני ואחרי טיפול
כך נראים הלקוחות שלנו לאחר שטופלו בהצלחה. גם במקרים של אקנה בדרגת חומרה גבוהה ניתן להגיע לעור נטול נגעים.
כן, זה אפשרי להיפטר מהאקנה!
השאירו פרטים כאן ונשמח להזמין אתכם לפגישת ייעוץ ללא עלות וללא התחייבות.
סיכום
אקנה הורמונלי ואקנה אצל מבוגרים הוא מצב מורכב המושפע ממספר רב של גורמים, החל משינויים הורמונליים ועד לאורח חיים. הבנת הגורמים הייחודיים לסוג זה של אקנה והתסמינים הייחודיים שלו היא חיונית לטיפול יעיל ומוצלח באקנה הורמונלי ובצלקות הנשארות לאחר האקנה.
אצלנו בקליניקה של ד”ר ללוש, אנו משתמשים בשיטות טיפול מתקדמות שפותחו על ידי ד”ר ללוש בשילוב פורמולות בלעדיות וייחודיות לקליניקה. ד”ר ללוש מאבחנת בעצמה את מצב העור ומתאימה אישית את הטיפול לכל מטופלת ומטופל. ביחד עם הניסיון רב השנים של ד”ר ללוש בטיפול באקנה הורמונלי תהיו בטוחים בהשגת התוצאות הטובות והמהירות ביותר.