התחום של רפואת העור הוא עולם מרתק, מסקרן, מאתגר ויחד עם זאת גם מורכב ביותר. מחלות עור רבות נגרמות כתוצאה מיצורים מיקרוסקופיים כגון חיידקים, פטריות, טפילים ווירוסים. דוגמה טובה למחלת עור שנמצא קשר בינה לבין יצור מיקרוסקופי כזה היא מחלת הרוזציאה. קרדית הדמודקס או טפיל הדמודקס (Demodex) נמצאה קשורה להתפתחות או החמרה של מחלות עור שונות ובעיקר רוזציאה. בפוסט זה אנו נבין מהי קרדית הדמודקס והקשר שלה למחלת הרוזציאה ואיך ניתן לטפל בה.
מהי מחלת העור רוזציאה?
רוזציאה היא מחלת עור כרונית המשפיעה על אנשים רבים ומופיעה בעיקר בשליש האמצעי של הפנים. למרות שרוזציאה אינה מהווה סיכון ממשי לבריאות החולה, היא מטרידה מאוד ומשפיעה רבות על המצב הנפשי הכללי והדימוי העצמי. רוזציאה מתאפיינת באדמומיות בפנים, לחיים אדומות, כלי דם מורחבים ובולטים על פני העור ולעתים קרובות כוללת גם פצעים ונפיחות בפנים. במקרים חמורים יותר של המחלה, ניתן לראות אף מוגדל ואדום, מצב המכונה רינופימה.
המחלה אומנם כרונית אך בדרך כלל הרוזציאה מתאפיינת בתקופות של התפרצות והפוגה. למשל, תקופות של מעברי עונות, קור ויובש עשויים להחמיר את המחלה. רוזציאה שכיחה יותר בנשים בגיל העמידה ובעלות עור בהיר, אם כי היא יכולה להופיע אצל אנשים בכל גיל ובכל סוג של עור. הסיבה המדויקת להתפתחות הרוזציאה עדיין לא ידועה, אך משערים שהיא נובעת משילוב של גורמים תורשתיים וסביבתיים יחד. אחד הגורמים שנמצאו קשורים להתפתחות או החמרת מחלת הרוזציאה הוא קרדית הדמודקס.
מטפלים באדמומיות ובנגעים
רוצים עור פנים בריא ויפה?
זה אפשרי וגם לא חייב להיות כרוך בטיפול פולשני וכואב. שינינו את חייהם של עשרות אלפי לקוחות שקיבלו עור פנים חדש נקי וחלק, כמו שתמיד חלמו. השאירו פרטים ונשוב אליכם בהקדם
מהי קרדית הדמודקס?
קרדית הדמודקס היא יצור מיקרוסקופי זעיר (אורך הקרדית היא כ- 0.15-0.4 מ”מ ואינה נראית בעין בלתי מזויינת) החיה באופן טבעי ובהרמוניה על פני העור של בני אדם ובעלי חיים. שני מינים של קרדית הדמודקס חיות אצל בני האדם. הראשונה, Demodex folliculorum החיה בעיקר בתוך זקיקי השיער, והשנייה Demodex brevis החיה בעיקר בתוך בלוטות החלב. הקרדיות ניזונות מתאי עור וחלב ואורך החיים שלהן הוא מספר שבועות בלבד. במצב תקין, הקרדית אינה גורמת לבעיות רפואיות ורוב האנשים אינם מודעים כלל לקיומה. יחד עם זאת, בתנאים מסוימים, אוכלוסיית הקרדית יכולה לגדול באופן משמעותי ולהוביל לבעיות עור שונות.
כיצד ניתן לאבחן נוכחות והדבקה של דמודקס?
ניתן לזהות נוכחות של קרדית הדמודקס ולקבוע האם האוכלוסייה שלהן גבוהה מדי במספר אמצעים:
- בדיקה קלינית: רופא עור יכול לעתים קרובות לחשוד במעורבות הקרדית על סמך מראה העור והתסמינים ולהשתמש גם במכשיר דרמטוסקופ. המכשיר, דמוי זכוכית מגדלת, מאפשר לבחון את העור בצורה לא פולשנית ולזהות סימנים להימצאות של הקרדית.
- ביופסיה: טכניקה לא פולשנית שבה מורחים רצועה קטנה של סרט דביק על העור ולאחר מכן הרצועה נבדקת במיקרוסקופ לאיתור הקרדיות והערכה של מספרן.
- משטח מהעור: המשטח נאסף על ידי גירוד של פני העור בעדינות ובדיקה של החומר שנאסף תחת מיקרוסקופ.
איך מטפלים בדמודקס?
בתנאים מסוימים כגון דיכוי של מערכת החיסון עקב שימוש בתרופות או מחלות ומצבי לחץ ומתח אוכלוסיית קרדית הדמודקס גדלה מאוד ועשויה לגרום למצב של דלקת כרונית הגורמת למחלת הרוזציאה או להחמרתה.
הטיפול בדמודקס מתמקד בהפחתת צפיפות האוכלוסייה של הקרדית ו/או בהרגעת הדלקת והתסמינים של הרוזציאה.
- תרופות מקומיות: טיפול מקומי באמצעות מריחה על פני העור של משחת סולנטרה או ג’ל רוזקס המפחיתים את האדמומיות, הפצעים, הדלקת ואת מספר הקרדיות.
- תרופות דרך הפה: במקרים מסוימים אפשר להשתמש באנטיביוטיקה כמו דוקסיציקלין, מינוציקלין או רואקוטן כדי להפחית את הדלקת ולשפר את התסמינים.
- טיפול בלייזר או הבזקי אור (IPL): טיפולים אלו מפחיתים את המראה של כלי הדם המורחבים ואת האדמומיות שקשורים לרוזציאה.
- שינוי באורח החיים: טריגרים נוספים נמצאו קשורים להתפתחות והחמרת מחלת הרוזציאה. אלה כוללים חשיפה לשמש, שינויי מזג אוויר, לחץ ומתח, צריכת אלכוהול ומזונות חריפים, פעילות גופנית מאומצת ועוד. הימנעות מאותם טריגרים יכולה להטיב עם התסמינים של רוזציאה.
- שיגרת טיפוח מותאמת: שמירה על שגרה הכוללת ניקוי עדין ולחות יכולה לסייע בהפחתת תסמיני הרוזציאה ועשויה להשפיע בעקיפין על אוכלוסיית קרדית הדמודקס.
מטפלים באדמומיות ובנגעים
רוצים עור פנים בריא ויפה?
זה אפשרי וגם לא חייב להיות כרוך בטיפול פולשני וכואב. שינינו את חייהם של עשרות אלפי לקוחות שקיבלו עור פנים חדש נקי וחלק, כמו שתמיד חלמו. השאירו פרטים ונשוב אליכם בהקדם
סיכום
מנגנון ההתפתחות של מחלת הרוזציאה מורכב מאוד ומעורבים בו גורמים רבים הן תורשתיים והן סביבתיים. טפיל הדמודקס נמצא קשור להתפתחות והחמרת הרוזציאה, אם כי, חשוב לציין שלא כל המקרים של רוזציאה קשורים ישירות להתרבות טפיל הדמודקס. כלומר, במקרים רבים גם שימוש בתרופות כגון סולנטרה הפועלות נגד הטפיל, לא פותרות לגמרי את המחלה אלא במקרה הטוב מקלות במקצת על הסימפטומים ובמקרה הפחות טוב לא משפיעות כלל. רוזציאה לא ניתנת לטיפול רק על ידי שימוש בתרופות ויש לטפל במחלה בצורה משולבת וחכמה.
אצלנו בקליניקה של ד”ר ללוש, אנו משתמשים בשיטות טיפול מתקדמות שפותחו על ידי ד”ר ללוש בשילוב פורמולות בלעדיות וייחודיות לקליניקה. ד”ר ללוש מאבחנת בעצמה את מצב העור ומתאימה אישית את הטיפול לכל מטופלת ומטופל. ביחד עם הניסיון רב השנים של ד”ר ללוש בטיפול ברוזציאה מכל הסוגים תהיו בטוחים בהשגת התוצאות הטובות והמהירות ביותר.